Gotowanie na parze

Zdrowe odżywianie i ogólnie pojmowany styl życia są teraz modne. W temat doskonale wpisuje się gotowanie na parze, które znane jest już od lat, ale dopiero od niedawna przeżywa prawdziwy rozkwit. Co dla naszego zdrowia daje gotowanie na parze? Dzięki takiemu przyrządzeniu produktów nie tracimy witamin w nich zawartych, które zazwyczaj lądują w zlewie wraz z wodą, w której się gotowały. Co więcej para pozwala nam na zachowanie przyjemnej konsystencji produktu. Nie są to wszystkie zalety, a dopiero ich początek. Na parze warto gotować choćby ze względu na to, że do przygotowania obiadu nie będzie potrzebny nam tłuszcz. Kolejną kwestią jest znaczne ograniczenie soli bowiem warzywa posiadają swój własny, unikalny i całkiem dobry smak, którego nie musimy poprawiać dosypaniem góry niezdrowej soli. Oprócz kwestii zdrowotnej gotowanie na parze ma też zalety w aspekcie finansowym. Pozwala na wykorzystanie jednego palnika do przyrządzenia wielu produktów. Pozwala na to piętrowe ułożenie poszczególnych części garnka.

Kategoria: zdrowy tryb życia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.