Modyfikowanie przepisów

Często zdarza się, że rezygnujemy z jakiegoś dania z powodu sposobu jego przyrządzenia, przypraw czy składników, które występują w przepisie. Z jednej strony chętnie przyrządzilibyśmy sobie coś podobnego, ale z drugiej nie będzie to już to samo danie. Warto zaznaczyć, że sama potrawa to zazwyczaj baza, na której podstawie ją robimy oraz mniej ważne dodatki. Możemy to porównać do pizzy, w której ciasto stanowi najważniejszy element, a reszta produktów jest miłym urozmaiceniem. Kiedy zobaczymy przepis na dobrze wyglądające danie nie warto się zrażać. Internet oferuje nam nie tylko obrazki bez wartości merytorycznej ale szeroką bazę produktów, którymi można zastąpić ich odpowiedniki o innym smaku bądź właściwościach zdrowotnych. Przestańmy wymawiać się wymyślnymi problemami ze składem. Kuchnia to nie miejsce, w którym wszystko musi być ściśle określone. Warto zauważyć, że istnieje wiele wariantów pierogów, naleśników i innych potraw, w których poszczególne składniki są zastępowane przez coś innego. Często okazuje się nawet, że smakują o wiele lepiej niż te, którymi zajadamy się od lat.

Kategoria: kuchnia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.