Mrożenie

Czasy, w których nie robiliśmy zapasów żywności bezpowrotnie minęły. Dziś technologia pozwala nam na przechowywanie niemal wszystkiego przez dłuższy czas. Jest to z pewnością bardzo komfortowe rozwiązanie. W końcu trudno wyobrazić sobie życie bez lodówki. Jednym z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie jedzenia jest jego mrożenie. Wszystko wydaje się być dziecinnie proste, ale pozory mylą. Wbrew pozorom mrozić nie można wszystkiego, a trwałość produktów zależy od ich rodzaju. Mrożąc danie warto sprawdzić, choćby w Internecie czy nie straci ono swojego smaku. Cukinia czy ogórek z pewnością nie są najlepszymi kandydatami do zajęcia szuflady w zamrażarce. Kolejną kwestią jest używanie do tego celu odpowiednich pojemników. Powinniśmy zrezygnować z cienkich, foliowych woreczków, które notorycznie się rwą ale także powodują mieszanie się zapachów, co raczej nie jest pożądanym elementem. Mrożenie wymaga od nas nieco zaangażowania bowiem musimy zrobić to tak, by nie zaszkodzić ani potrawie ani własnemu zdrowiu.

Kategoria: kuchnia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.