Niski indeks glikemiczny

O indeksie glikemicznym było kiedyś tak głośno jak w ostatnim czasie o diecie bezglutenowej. Co to tak właściwie jest i dlaczego powinniśmy sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym? Jest to wartość, która określa jak szybko dany produkt zapewni nam energię. Wynika z tego, że pożywienie o wysokim indeksie glikemicznym zapewni nam duża ilość energii pozyskaną w bardzo krótkim czasie. Jest to pożądany efekt w szczególności przez sportowców czy ludzi chcących się pobudzić. Niestety prowadzi on do szybkiego odczuwania głodu i stosunkowo szybkiej utraty uzyskanej wcześniej energii do działania. Z tego względu zalecane jest spożycie produktów o niskim indeksie glikemicznym, które rozkładając się przez długi czas będą stopniować organizmowi energię, efekt dzięki temu dłużej się utrzyma, a my nie będziemy tak szybko głodni jak w przypadku spożycia innego rodzaju produktów.

Kategoria: Dieta

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.