Noże

Wielu z nas używa jednego noża do wszystkiego. Jest to dość wygodne rozwiązanie, ale nie po to kupiliśmy cały ich zestaw, żeby korzystać z jednego. W zdecydowanej większości kuchni możemy spotkać osobne noże do pieczywa, sera, krojenia czy też mięsa. Dlaczego warto z nich korzystać? Zostały stworzone z myślą o konkretnych produktach, dopasowane do przecinania ich struktury, z tego względu są zdecydowanie bardziej komfortowe w użytkowaniu niż nóż do wszystkiego, którym często jest ciężko wykonać daną czynność. Trudno mi wyobrazić sobie wygodne i dokładne siekanie małym nożem, o małej powierzchni, który dodatkowo stworzony jest do smarowania chleba i jego krawędź nie należy do najostrzejszych. Rozróżnienie na kategorie w przypadku noży nie zostało wymyślone bez podstaw. Mają nam one udogodnić wykonywanie czynności, na których skupiamy się w kuchni. Zamiast utrudniać sobie życie lepiej wykorzystujmy rzeczy, które mogą nam je ułatwić.

Kategoria: kuchnia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.