Przyprawy

W każdej kuchni znajdziemy przyprawy. W jednych jest ich mniej, w innych więcej, ale zawsze jakieś są. W końcu to one nadają daniom niepowtarzalny smak i aromat, wyciągając z produktów to, co najlepsze. Oprócz walorów smakowych przyprawy mogą zapewnić nam przyspieszenie metabolizmu, poprawę funkcjonowania układu pokarmowego czy też mieć korzystny wpływ na skórę. Z uwagi na to, że część z nich stanowią zioła, to mogą dobrze wpływać na ogólnie pojęte zdrowie. Niestety nie zawsze potrafimy stosować je tak, by zachowały wszystkie swoje najcenniejsze właściwości. Najczęściej popełnianym błędem jest zbyt wczesne dodawanie przypraw. Kiedy się gotują przez długi czas mogą utracić naprawdę wiele. Z tego względu warto doprawiać dania tuż przed końcem gotowania bądź bezpośrednio przed podaniem, w zależności od rodzaju produktów i przyprawy.

Kategoria: kuchnia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.