Soczyste mięso

Soczyste mięso jest kulinarnym marzeniem wielu z nas. Chrupiące, a zarazem niezbyt suche, słowem idealne. Jednak w większości wypadków pieczenie w piekarniku kończy się tym, że przygotowane mięso staje się suche na wiór, i chociaż smak jest naprawdę dobry, to konsystencja nie zachęca do spożycia. Jak więc uzyskać idealny efekt? Kluczem do sukcesu jest początkowe ustawienie piekarnika na temperaturę powyżej dwustu stopni. Pozwoli to na opieczenie wierzchniej warstwy i zamknięcie wody wewnątrz pieczeni. Po około piętnastu minutach należy zmniejszyć temperaturę do około stu siedemdziesięciu i w tej postaci dokończyć pieczenie. Rozwiązanie zdaje się być idealne bowiem gwarantuje nam uzyskanie chrupiącej skórki i miękkiego środka. Oczywiście czas opiekania należy modyfikować w zależności od masy przygotowanego wcześniej mięsa. W końcu nie chcemy by było ono spalone lub zupełnie niedopieczone.

Kategoria: kuchnia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.