Tłuszcz w kuchni

Utarło się, że tłuszcz w kuchni nie jest rzeczą przydatną i należy go unikać. Moda na zdrowe żywienie popycha nas do wyboru naczyń, które nadają się do smażenia bez tłuszczu. Wszystko wydaje się być w porządku, ale zapominamy, że tłuszcz w gotowani pełni dość ważną rolę. Pomijając fakt, że bez masła czy zasmażki ciężko wyobrazić sobie niektóre potrawy możemy stwierdzić, że do innych rzeczy jest zbędny. Nic bardziej mylnego. To tłuszcz pozwala na łączenie i mieszanie się smaków i aromatów. Nie bez przyczyny jest dodawany do wielu dań. Oczywiście potrawy, które go nie posiadają nie są wcale złe i mogą z powodzeniem konkurować z mniej zdrowymi odpowiednikami, ale niektóre, przygotowane na bazie odtłuszczonych składników nie są w stanie w pełni zadowolić podniebienia smakosza. Tłuszcz w kuchni był, jest i będzie, niezależnie od trendów żywieniowych. Gdyby nie spełniał tak ważnej roli z pewnością już dawno byśmy odeszli od jego stosowania. Źródło: http://zdrofix.pl/

Kategoria: kuchnia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.