Ucz się na błędach

W kuchni nie zawsze wszystko robimy zgodnie z przepisem i z wagą w ręku. Czasem przyrządzamy danie po swojemu, modyfikując przepis i sposób przygotowania. Nie ma w tym nic dziwnego. Eksperymenty w kuchni pociągały całe pokolenia kucharzy. W końcu to dzięki nim możemy się dziś cieszyć tak dużą rozmaitością potraw. Z tego względu nie warto z nich rezygnować. Oczywiście nie zawsze wszystko pójdzie nam tak jak chcieliśmy, ale powinien to być powód do dalszych prób, stanowić dalszą motywację do działań. Człowiek uczy się na błędach zarówno w życiu jak i w gotowaniu. Raz rozgotowany ryż pomoże nam w doskonaleniu się na drodze uzyskania idealnej konsystencji ugotowanych ziaren. Kiedy raz przypalimy pieczeń bądź okaże się zbyt słona drugi raz będziemy uważać na te elementy. W moim odczuciu najlepszą formą nauki są właśnie próby, to one zbliżają nas do upragnionego ideału.

Kategoria: kuchnia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.