Z wagą czy na oko?

W kuchni wielu z nas posługuje się głównie wagą. Studiując dokładnie przepisy staramy się na jak najdokładniejsze zachowanie proporcji między ilością składników. W końcu to właśnie one mają zapewnić produktowi naszych działań niepowtarzalny smak i konsystencję. W moim odczuciu waga w kuchni jest rzeczą potrzebną, ale czasem warto użyć miary zwanej jako „na oko”. Sprawdza się ona w szczególności w przypadku przypraw, które warto modyfikować, tak aby trafić w swój gust. W końcu dla jednego dana mieszanka ziół będzie odpowiednia, inny woli wzbogacić ją o coś jeszcze. To samo tyczy się przepisów, które wykonujemy od dawna. Czasem warto pozwolić sobie na odstawienie wagi i pozwolić ponieść się emocjom. Stosowania takiej miary z pewnością nie polecam w przypadku wszelkiego rodzaju wypieków. To jedne z produktów, które przez nieodpowiednią ilość składników możemy bardzo łatwo zepsuć, a ciasto, które miało stać się hitem przyjęcia zostanie zakalcem.

Kategoria: kuchnia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.