Zachowaj higienę

W kuchni zazwyczaj zwracamy uwagę na przygotowanie potraw, zakup odpowiednich składników wysokiej jakości, kupno dobrej jakości garnków, wystrój i funkcjonalność mebli. Z pewnością są to niezwykle ważne rzeczy, w szczególności gdy w kuchni spędzamy całkiem dużo czasu i gotujemy nie mniej. Niestety często zapominamy o higienie. Wydaje się nam, że umycie naczyń w zupełności wystarczy, a bakterie kojarzą nam się głównie z łazienką i muszlą klozetową. Nic bardziej mylnego. Warto zaznaczyć, że w kuchni grzyby i bakterie mają idealne środowisko do rozwoju. Dostęp do pożywienia, podniesiona temperatura i wilgotność to raj dla drobnoustrojów chorobotwórczych. Największą ich ilość możemy spotkać w nieodkażonym zlewozmywaku, na gąbce, która wygląda całkiem niepozornie oraz na desce do krojenia. Na tę ostatnią nie zwracamy uwagi, krojąc co popadnie i zostawiając we wcześniejszym stanie. Oprócz dbałości o smak dań musimy zadbać o tym, żeby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu wprowadzając do organizmu bakterie.

Kategoria: kuchnia

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby móc komentować.